Гребане с дъмбел

Гребане с дъмбел и гребане с дъмбели, това са две основни упражнения за мускулите на гърба, които може да правите у дома. За мен и двата варианта имат своите предимства, но за начинаещи препоръчвам с една ръка. В тази позиция, имате опората на другата ръка и натоварването на кръста е минимално. Така, упражнението се прави с единия крак на пейката или в нашия случай на едната табуретка. Това е по учебник. Аз лично изпълнявам  с двата крака на земята. В клипа има показани три варианта, моя е втория. Харесва ми да го правя така, защото това е позицията в повечето случаи, когато е необходимо да се повдигне нещо тежко от земята, с разликата че тогава се ползва коляното за опора. Изобщо, старая се в тренировките си да ползвам упражнения, които да са ми от полза в ежедневието.

Друг вариант е да използвате двете ръце едновременно. Това упражнение ще е в програмата на напредналите. Но за целта трябва да е заякнал малко кръста. За начинаещи препоръчвам с една ръка. Не бързайте! Погледнете го за информация:

Тренирането с две ръце ви дава допълнително натоварване на кръста, което не е лошо. Така тренирате правия гръбен мускул и го подготвяте за най-често използваните движения в ежедневието. Това са всички движения когато ви се налага да местите с две ръце нещо тежко в наведено положение. Използването на това упражнение в тренировката, ще ви „подготви“ за такива движения. Имайки предвид, че при тези движения се случват голям процент от травмите в кръста… това упражнение е своеобразен „протектор“. И обратното положение, ако започнете да правите това упражнение прекалено рано или с прекалено голяма тежест, то самото може да ви бъде като причина за болките в кръста. Затова умната и не бързайте да го включите в програмата, преди да имате поне няколко месеца работа с мъртва тяга или фучеджи вдигане.

Share on FacebookShare on VKEmail this to someoneTweet about this on Twitter
Защо не споделиш?