Орех – супер храна

Последните две седмици преоткрих орехите и ядките като „супер храна“ за себе си. Тъй като поста (пост – гладуване) малко ми дотежа, поради липсата на белтък и омега, спомних си за орехите. Само искам да споделя, че ядките и особено орехите са наистина „супер храна“ 🙂 поразрових се за стари писания за орехите… и си намерих нещо което съм си копирал в стария сайт още преди десет години:

Орехите са не само питателни и засищат, но и са полезни за здравето като цяло, тъй като сдържат витамини.

Ако се ядат всеки ден, те започват да извеждат токсините от организма и с времето в него не остават вредни вещества, уверен е Дейвид Кац от Изследователския център на болницата „Грифин“.

46 души на 30-75 години с Индекс на телесната маса, надхвърлящ 25 (затлъстяване), и обиколка на талията над 100 (за мъжете) или 88 сантиметра (за жените) го доказват. Всички те не са пушили и са имали метаболитни отклонения, предпоставка за диабет и сърдечносъдови болести.

Участниците в изследването са били разделени на две групи. Първата яла каквото поиска. Втората в продължение на два месеца всеки ден хапвала по 56 грама орехи. В резултат при втората група е било наблюдавано подобрение на работата на ендотелия (клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове). Въпреки че орехите са много калорични, не е имало увеличаване на телесното тегло.

И какво, значи съм знаел 🙂 чел съм го, качвал съм го в нета, сигурен съм, че съм го и ползвал и накрая съм го забравил… Браво на Веско!

Вашият коментар